🔺’Important Short Names and Their Full Forms’🔺

  1. P D F का मतलब है?
    उत्तर:- Portable Document Format.
  2. H T M L का मतलब है?
    उत्तर:- Hyper Text Mark up Language.
  3. N E F T का मतलब है?
    उत्तर:- National Electronic Fund Transfer.
  4. M I C R का मतलब है?
    उत्तर:- Magnetic Inc Character Recognition.
  5. I F S C का मतलब है?
    उत्तर:- Indian Financial System Code.
  6. I S P का मतलब है?
    उत्तर:- Internet Service Provider.
  7. I P C का मतलब है?
    उत्तर:- Indian Penal Code.
  8. E C S का मतलब है?
    उत्तर:- Electronic Clearing System.
  9. C S T का मतलब है?
    उत्तर:- Central Sales Tax.
  10. CRR का मतलब है?
    उत्तर:- Cash Reserve Ratio.
  11. U D P का मतलब है?
    उत्तर:- User Datagram Protocol.
  12. R T C का मतलब है?
    उत्तर:- Real Time Clock.
  13. I P का मतलब है?
    उत्तर:- Internet Protocol.
  14. C A G का मतलब है?
    उत्तर:- Comptroller and Auditor General.
  15. F E R A का मतलब है?
    उत्तर:- Foreign Exchange Regulation Act.
  16. I S R O का मतलब है?
    उत्तर:- International Space Research organization.
  17. I S D N का मतलब है?
    उत्तर:- Integrated Services Digital Network.
  18. SAARC का मतलब है?
    उत्तर:- South Asian Association for Regional co–operation.
  19. O M R का मतलब है?
    उत्तर:- Optical Mark Recognition.
  20. A H R L का मतलब है?
    उत्तर:- Asian Human Right Commission.
  21. J P E G का मतलब है?
    उत्तर:- Joint photo Expert Group.
  22. U. R. L. का मतलब है?
    उत्तर:- Uniform Resource Locator.
  23. I R D P का मतलब है?
    उत्तर:- Integrated Rural Development programme.
  24. A. S. L. V. का मतलब है?
    उत्तर:- Augmented satellite Launch vehicle.
  25. I. C. U. का मतलब है?
    उत्तर:- Intensive Care Unit.
  26. A. T. M. का मतलब है?
    उत्तर:- Automated Teller Machine.
  27. C. T. S. का मतलब है?
    उत्तर:- Cheque Transaction System.
  28. C. T. R का मतलब है?
    उत्तर:- Cash Transaction Receipt.
  29. N E F T का मतलब है?
    उत्तर:- National Electronic Funds Transfer.
  30. G D P का मतलब है?
    उत्तर:-Gross Domestic Product.
  31. F D I का मतलब है?
    उत्तर:- Foreign Direct Investment .
  32. E P F O का मतलब है?
    उत्तर:- Employees Provident Fund Organization.
  33. C R R का मतलब है?
    उत्तर:- Cash Reserve Ratio.
  34. C F R A का मतलब है?
    उत्तर:- Combined Finance & Revenue Accounts.
  35. G P F का मतलब है?
    उत्तर:- General Provident Fund.
  36. G M T का मतलब है?
    उत्तर:- Global Mean Time.
  37. G P S का मतलब है?
    उत्तर:- Global Positioning System.
  38. G N P का मतलब है?
    उत्तर:- Gross National Product.
  39. S E U का मतलब है?
    उत्तर:- Slightly Enriched Uranium.
  40. G S T का मतलब है?
    उत्तर:- गुड्स एण्ड सर्विस टैक्स (Goods and Service Tax).
  41. GOOGLE का मतलब है?
    उत्तर:- Global Organization Of Oriented GroupLanguage Of Earth.
  42. YAHOO का मतलब है?
    उत्तर:- Yet Another Hierarchical Officious Oracle .
  43. WINDOW का मतलब है?
    उत्तर:- Wide Interactive Network Development forOffice work Solution .
  44. COMPUTER का मतलब है?
    उत्तर:- Common Oriented Machine ParticularlyUnited and used under Technical and EducationalResearch.
  45. VIRUS का मतलब है?
    उत्तर:- Vital Information Resources Under Siege.
  46. UMTS का मतलब है?
    उत्तर:- Universal Mobile TelecommunicationsSystem.
  47. AMOLED का मतलब है?
    उत्तर:- Active-matrix organic light-emitting diode.
  48. O L E D का मतलब है?
    उत्तर:- Organic light-emitting diode.
  49. I M E I का मतलब है ?
    उत्तर:- International Mobile EquipmentIdentity.
  50. E S N का मतलब है?
    उत्तर:- Electronic Serial Number
Advertisement